A Pomeránia eredete

A Pomeránia eredete

A pomerániai spicc a spicc származékaként alakult ki, a fajta hivatalos neve a német spicc, és a fajtán belül öt méret vagy változat található, köztük a törpe német spicc (zwergspitz) vagy pomerániai, ami a legkisebb az összes változat közül. A fajta nevét egy Németország és Lengyelország közötti régióban, a Pomerániában található. Régen a pomerániai mérete sokkal nagyobb volt, és szánnal és marhatenyésztő kutyaként használták. Habár német fajta, azt mondják, hogy a 18. században a brit királyi család népszerűsítette.

Megjelenése és mérete azóta változott a tenyésztők válogatása révén, hogy kisebb és gömbölydedebb legyen, egy pásztorként, egy gyönyörű kis kutyaként, tökéletes társasághoz, de még mindig megőrzi némi primitív karakterét, ami olyan merészé teszi.

Pomerániai típusok vagy vérvonalak

Szeretném tisztázni ezt a témát, ami sok zavart okoz, és amelyről gyakran a interneten talált információk tévesek.

A pomerániai a német spicctől származik, ez pedig ennek a fajtának a legkisebb változata. Tehát ne ijedjen meg, amikor a törzskönyvben a német spicet (Zwergspitz) olvassa, mert ez a fajta neve. Sokan zavarban vannak vagy bizalmatlanok, mert azt hiszik, pomerániait és nem spicset szereztek be. De tudnunk kell, hogy a fajta a német spitz.

Azaz Zwergspitz, ami németül törpe spitzet jelent, az összes spitz legkisebbje.

Törpe német spicc vagy POMERANIA, és a pomerániai belül milyen típusok vannak?

Pomerániai játék, pomerániai lulu, pomerániai boo, pomerániai lulu, pomerániai teacup… és folytathatnám, ezek csak néhány név, amit az emberek a méretük vagy megjelenésük szerint használnak. Nos, nincsenek pomerániai típusok, ezek csak népszerű nevek, és divat szerint változnak… például a pomerániai Boo, amely az elmúlt 10 évben hallható. Később elmagyarázzuk, mi a pomerániai Boo típusa.

Nincs olyan dolog, mint a pomerániai játék vagy mikrojáték vagy teacup… vannak kisebb vagy nagyobb pomerániaiak… éppen úgy, mint az emberek, magasabbak vagy alacsonyabbak…

Szóval, hogy lehet tudni, hogy ez egy pomerániai-e?

A FCI szabvány (Fédération Cynologique Internationale) szerint

A marmagasságban 18 cm-től 22 cm-ig mér.

És az AKC (American Kennel Club) szabvány.

Én személy szerint sokkal értelmesebbnek látom ezt, miután több mint 15 éve tenyésztettem ezt a csodálatos fajtát, és tökéletesen ismerem.

Az AKC (American Kennel Club) így nyilatkozik:

“A pomerániai átlagos mérete 3 és 7 font között van, az ideális súly a bemutató példány számára 4 és 6 font között van. Bármely kutya, ami túllépi vagy alulmúlja a határokat, kifogásolható. Azonban az összminőséget a méret előtt részesíteni kell. (…)”

És itt a spanyol fordítás:

“A pomerániai átlagos mérete 3 és 7 font között van (1,5 kg és 3,5 kg), az ideális súly a bemutató pomeránok esetében 4 és 6 font között van (1,8 kg és 2,8 kg). Bármely kutya, ami a határokon belül vagy kívül van, kérdéses. Azonban a kutya összminőségére nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a méretre.”

Itt a legfontosabb a minőség, nem a méret. Egy pomerániai dús szőrrel, kis füllel, szép és barátságos arccal mindig gyönyörű lesz, akkor is, ha 4 kiló, és nem 1,5 kiló. Értékeljük a minőséget, és szeressük a fajtát a szabványai között, anélkül, hogy lehetetlen dolgokat kérnénk, például olyan kutyákat, amelyek 1 kiló alatt vannak.

Ezzel tisztázni szeretném, hogy NINCS POMERÁNIAI TÍPUS, ez ugyanaz a kutya, amely 1,5 és 3,5 kg közötti súlyú.

De miért van ennyi különbség egyesek között… megjelenésükben?

Nos, most beszéljünk a VÉRVONALAKRÓL.

Miért vannak a pomerániák néhányan rókásabbak, mások pedig medve-szerűek? Vagy dagadtabb lábaik vannak, míg másoknak magasabb lábaik vannak? Vagy több vagy kevesebb szőrrel…

Ez a vérvonalaktól függ. És a pomeránia genetikájától.

Ez a fajta fejlődésével függ össze, ahogyan a tenyésztők fejlesztették a fajtát. És ezért vannak olyan pomerániaiak, akiknek primitív megjelenése van, mint amilyen a fajta az ősi időkben volt a spicc megjelenésével, és mások, akik fejlettebbek, több szőrrel, rövidebb orral, kisebb és gömbölydedebb füllel, és olyan lábakkal, amelyek több szőrt tartalmaznak, és így általánosságban kerek megjelenést kölcsönöznek.

Andrei

Typically replies within a few minutes

Do you have any questions? Don't hesitate, write to us now, and we will respond immediately.

Powered by WpChatPlugins

Follow us